Easee grå ladeboks på væg, side

Hvorfor lader jeg ikke bare min elbil i stikkontakten "mormor-opladning"?

Mange nye elbilejere stiller spørgsmålet: "Hvorfor kan jeg ikke bare lade min elbil i stikkontakten?" Kendt som "mormor-ladning", kan denne metode virke som en nem og bekvem løsning. Men både FDM og Sikkerhedsstyrelsen advarer mod de potentielle farer ved denne praksis og anbefaler i stedet installation af en separat, godkendt ladeboks til elbiler. Lad os dykke ned i, hvorfor det er en dårlig idé at nøjes med stikkontakten til opladning af din elbil.

Brandfare og nedsmeltning

En almindelig stikkontakt er ikke designet til at håndtere langvarig høj belastning, som det er tilfældet med opladning af elbiler. Vedvarende brug kan resultere i overophedning, hvilket øger risikoen for brand eller nedsmeltning af stikkontakten.

Langsom opladning

Opladning fra en almindelig stikkontakt er betydeligt langsommere end ved brug af en dedikeret ladeboks. Hastigheden kan være så lav som 2-5 km rækkevidde pr. time, hvilket gør det upraktisk for daglig brug.

Forsikringsdækning

Det er også vigtigt at overveje din forsikringsdækning. Nogle forsikringsselskaber kan have specifikke krav eller begrænsninger, når det kommer til opladning af elbiler. At oplade permanent med en nødlader kan påvirke din dækning.

Fordele ved en godkendt ladeboks

Sikkerhed

En godkendt ladeboks er designet til at håndtere den høje belastning, som elbilopladning medfører. Dette minimerer risikoen for brand og sikrer en sikker opladningsproces.

Effektivitet

En dedikeret ladeboks tilbyder meget hurtigere opladningshastigheder sammenlignet med en almindelig stikkontakt. Dette betyder, at din elbil vil være klar til brug meget hurtigere, hvilket forbedrer både bekvemmeligheden og kørselsoplevelsen.

Forsikringsgodkendelse

Ved at installere en godkendt ladeboks sikrer du, at din elbils opladningsmetode er i overensstemmelse med de fleste forsikringsselskabers krav, hvilket kan give ro i sindet.

Refusion af el-afgift

Du kan få refusion af el-afgift med en ladeboks.

Konklusion

Selvom det kan virke som en let løsning at lade din elbil i en almindelig stikkontakt, er risiciene og ulemperne ved "mormor-ladning" tydelige. Installation af en separat, godkendt ladeboks er den sikreste og mest effektive måde at oplade din elbil på. Det beskytter ikke kun dit hjem mod potentiel brandskade, men sikrer også, at din elbil altid er opladet og klar, når du har brug for den. Husk at tjekke med dit forsikringsselskab for at sikre, at din opladningsmetode er dækket.

Tilbage til blog
 • Guide til opladning

  Få svar på dine spørgsmål om opladning af elbil. Herunder batteriopladning, samt daglig brug.

  Læs mere her 
 • FAQ - køb af ladeløsning

  Se de oftest stillede spørgsmål fra kunder samt svar.

  Læs mere her 
 • Tjekliste - vælg ladeboks

  Se tjekliste for valg af ladeløsning. 10 råd til dig, som søger en ny ladeløsning.

  Læs mere her