Komplet guide - Hvad du skal vide før køb af ladestander

Her er en komplet guide og tjekliste til køb af den rigtige elbiloplader eller ladestander hjemme.

Jo mere du ved, jo tydeligere bliver det, hvilken ladeløsning du skal vælge. Vælg rigtigt fra start og undgå ærgelser.

Zaptec Go monteret på stenmur med kvinde, side

Tjeklisten for valg af ladeløsning

1. Vælg en premium ladeboks

Du skal have online adgang til din ladeboks og adgang vigtige til funktioner via app og/eller ladebrik. En ladeboks er ikke bare en ladeboks. Ladeboksen skal være designet til nordiske klimaforhold. En ladeboks er en investering i fremtiden, din hverdag og i dit hus. Ladeboks med fastmonteret ladekabel er ufleksibel.


2. Vælg én leverandør

Undgå problemer på kort og lang bane. Vælg en erfaren ladeoperatør med mange års erfaring. Vælg leverandør med solidt regnskab aht. din refusion og sikkerhed.

Vælg gerne samme firma til installation, service- og elaftale, så du undgår konflikt om ansvar.


3. Den søde pris kan godt blive bitter

Man skal ikke spare 100 kr. og ærgrer sig for 500 kr.

Er det billigt at komme igang, så kan det være dyrt i længden. Hvad du betaler for benzin eller diesel i dag, kan ikke umiddelbart sammenlignes med et fastprisabonnement. Bruger du i dag 1.500 kr. på brændstof, så er et abonnement til 800 kr./md. måske ikke billigt. Kører du 15.000 km/år, så er prisen omkring 300 kr./md. afhængig af strømpris mm.


4. Leveres din elbil med ladestander inkluderet i prisen?

Her skal du være opmærksom på, om det nu er en god forretning for dig. Du bør undersøge, hvad prisen er uden ladestanderen inkluderet, da det kan være billigere at købe den ved siden af. 

Har du først valgt en ladeløsning, så kan det være vanskeligt og måske dyrt at skifte - især, hvis ladeløsningen er låst til én leverandør, hvor der ikke er andre, der kan overtage servicen.


5. Betal kun for hvad du bruger

Fastprisabonnementer har fået hård kritik af Konkurrencestyrelsen. Det er normalt kun gunstigt for en lille gruppe elbilister. Der er ofte indbygget en høj kompleksitet med mange forudsætninger og regler, som gør det uoverskueligt.

En gennemsnitlig el-bil bruger 2.600 kWh om året. Langt de fleste lader kun hjemme.

Du kan ikke sammenligne med, hvad du betaler for dit brændstof i dag til din fossile bil. Du skal sammenligne ladeløsninger.

6. Du kommer nok ikke til at lade meget ude

Den gennemsnitlig bilist kører ~50 km./dag. Det er godt 1 times opladning med en el-bil. Rækkevidden på en ny el-bil er normalt 300-600 km., og det betyder opladning 2-3 gange pr. uge. Som elbilist undgår man helst at oplade ude, da det er tidskrævende og dyrere. Hvem gider også at bruge sin tid på at oplade ude, når du bare kan sætte stikket i derhjemme?

Vælg friheden til at vælge mellem alle ladeoperatør offentlige ladestandere og ikke kun én ladeoperatørs geografiske placeringer og tilgængelighed. Du har IKKE prioritet på ladestander som abonnementskunde hos en ladeoperatør.


7. Sæt dig selv i førersædet

Vælg en ladeløsning, hvor du nemt kan skifte leverandør. Køb hvis du har mulighed for det.


8. Overvej at købe ikke leje

En lejeaftale skaber en binding, som kan være ugunstig for dig. Har du muligheden så køb ladeløsningen.

Gratis finansieringsløsninger kan skabe en ugunstig situation for dig, især hvis der kun er én der kan tilbyde serviceaftale på ladeboksen. Typisk betaler du over perioden alt for meget.


9. Gennemgå el-aftale

For at få fuld refusion af el-afgiften så skal du have et abonnement og ladeoperatøren levere strøm til din bolig.

Kig efter elabonnementets pris samt kWh timeprisen som tilægges elprisen fra el-børsen. Check at handelsomkostninger er inklusiv i tillægget.

Indkøbspris er ikke altid lig med spotprisen.


10. Vælg en god el-bil fra start

Denne er ikke direkte relateret til ladestandere, men flere el-biler skuffer brugerne med dårlig rækkevidde, for lille batteri, manglende funktioner som forskudt opladning (smart charging) og ringe opladningshastighed - både ude og hjemme.