Komplet guide - Hvad du skal vide før køb af ladestander

Her er en komplet guide og tjekliste til køb af den rigtige elbiloplader eller ladestander hjemme.

Jo mere du ved, jo tydeligere bliver det, hvilken ladeløsning du skal vælge. Vælg rigtigt fra start og undgå ærgelser.

Zaptec Go monteret på stenmur med kvinde, side

Tjeklisten for valg af ladeløsning

1. Vælg en premium ladeboks

Du får adgang til online adgang og vigtige funktioner. En ladeboks er en investering i fremtiden, din hverdag og i dit hus.


2. Vælg én leverandør

Undgå problemer på kort og lang bane. Vælg en erfaren ladeoperatør med mange års erfaring. Vælg leverandør med solidt regnskab aht. din refusion og sikkerhed.


3. Den søde pris kan godt blive bitter

Man skal ikke spare 100 kr. og ærgrer sig for 500 kr. Er et tilbud for godt til at være sandt, så er det nok.

Er det billigt at komme igang, så kan det være dyrt i længden. Hvad du betaler for benzin eller diesel i dag, kan ikke umiddelbart sammenlignes med et fastprisabonnement. Bruger du i dag 1.500 kr. på brændstof, så er et abonnement til 800 kr./md. måske ikke billigt. Se hvad det koster at oplade hjemme her.


4. Leveres din elbil med ladestander inkluderet i prisen?

Her skal du være opmærksom på, om det nu er en god forretning for dig. Du bør undersøge, hvad prisen er uden ladestanderen inkluderet, da det kan være billigere at købe den ved siden af. 

Har du først valgt en ladeløsning, så kan det være vanskeligt og måske også dyrt at skifte - især, hvis ladeløsning er låst til én leverandør.


5. Betal kun for hvad du bruger

Fastprisabonnementer har fået kritik af Konkurrencestyrelsen. Det er normalt kun gunstigt på en lille gruppe. Der er ofte indbygget en høj kompleksitet med mange forudsætninger og regler, som det det uoverskueligt.

En gennemsnitlig el-bil bruger 2.600 kWh om året. Det svarer til en udgift pr. måned ved 1,75 kr./kWh på 380 kr./md. (prisen pr. kWh er inkl. fratræk af refusion af el-afgift)

6. Du kommer nok ikke til at lade meget ude

Den gennemsnitlig bilist kører ~50 km./dag. Det er godt 1 times opladning med en el-bil. Rækkevidden på en ny el-bil er normalt 300-600 km., og det betyder opladning 2-3 gange pr. uge.

Vælg friheden til at vælge mellem alle ladeoperatør offentlige ladestandere og ikke kun én ladeoperatørs geografiske placeringer og tilgængelighed. Du har IKKE prioritet på ladestander som abonnementskunde hos en ladeoperatør.


7. Sæt dig selv i førersædet

Vælger du en ladeløsning, hvor du ikke dyrt og svært kan skifte leverandør, så har du sat dig i en dårlig position. Samler du hele løsningen i en samlet ladeløsning med ladeboks på leje og el-aftale, så vil det over tid formentlig være en dyr aftale. Køb hvis du har mulighed for det.


8. Overvej at købe ikke leje

En lejeaftale skaber en binding, som kan være ugunstig for dig. Har du muligheden så køb ladeløsningen.

Eksempel på ladeløsning over 5 år

Leje: 1999 kr. i opstart, 189 kr./md. Samlet udgift (inkl. nedtagning, som normalt er omkring 2.000 kr.):  15.229 kr.

Køb: 7.999 kr. i opstart + 59 kr./md (abonnement): 11.539 kr.


Forskel: 3.690 kr.


9. Sørg for at din el-aftale er fleksibel

Har du en fastpris aftale, så få den ændret til en fleksibel aftale. Udnyt at du frit kan vælge el-selskab. Vær særligt opmærksom, hvad du betaler for strømmen. Indkøbspris er ikke altid lige med spotprisen.


10. Vælg en god el-bil fra start

Denne er ikke direkte relateret til ladestandere, men flere el-biler skuffer brugerne med dårlig rækkevidde, for lille batteri, manglende funktioner som forskudt opladning og ringe opladningshastighed - både ude og hjemme. 

Disclaimer

De råd og oplysninger, der præsenteres her, er udelukkende til vejledende formål. Mens vi stræber efter at levere nøjagtige og opdaterede oplysninger om elbil-opladning og relaterede teknologier, skal det bemærkes, at markedet for elektriske køretøjer og tilhørende teknologier er i konstant udvikling. Derfor kan de aktuelle forhold, produkter og lovgivninger ændre sig. Vi anbefaler, at du som kunde altid foretager dine egne undersøgelser og overvejelser i forbindelse med beslutninger om elbil-opladning. For mere detaljeret og specifik rådgivning skal du kontakte os.