Hvad består elprisen af?

Hvad består elprisen af?

I Danmark er sammensætningen af elprisen en vigtig faktor for både husstande og virksomheder. Den pris, du betaler for elektricitet, er ikke blot et spørgsmål om markedspriser; det er resultatet af en kompleks struktur, der inkluderer forskellige afgifter, skatter, og omkostninger til infrastruktur.

Her belyser vi de fire nøgleelementer, som tilsammen udgør din elregning.

1. Den reelle elpris til elselskabet

Denne del af elregningen repræsenterer den faktiske markedspris for den strøm, du forbruger. Denne pris kan variere afhængigt af dit elselskabs prisplaner og abonnement. Det er prisen for de kilowatt-timer (kWh), du har brugt.

2. Afgifter til Staten

Danmark har nogle af Europas højeste elafgifter. Disse afgifter er besluttet af Regeringen og har til formål at støtte forskellige politiske, miljømæssige, og sociale initiativer. Afgifterne bidrager blandt andet til den grønne omstilling og vedvarende energiprojekter.

3. Moms

Som med de fleste varer og tjenester i Danmark, pålægges elsalg også moms. Momsen beregnes som en procentdel af den samlede elpris inklusive statens afgifter, hvilket yderligere forøger den endelige pris for forbrugeren.

4. Transportudgifter til netselskabet

Denne del dækker omkostningerne ved at transportere elektriciteten fra kraftværket til din bolig eller virksomhed gennem det nationale elnet. Disse udgifter går til vedligeholdelse og udbygning af elnettet for at sikre en stabil og sikker elforsyning.

Selvom Danmark har en af de laveste markedspriser på elektricitet i Europa, resulterer de høje afgifter og omkostninger til infrastruktur i en relativt høj samlet elpris. Ved at forstå disse komponenter kan forbrugere bedre vurdere deres elregninger og potentielt søge måder til at optimere deres energiforbrug og omkostninger.

Tilbage til blog
 • Guide til opladning

  Få svar på dine spørgsmål om opladning af elbil. Herunder batteriopladning, samt daglig brug.

  Læs mere her 
 • FAQ - køb af ladeløsning

  Se de oftest stillede spørgsmål fra kunder samt svar.

  Læs mere her 
 • Tjekliste - vælg ladeboks

  Se tjekliste for valg af ladeløsning. 10 råd til dig, som søger en ny ladeløsning.

  Læs mere her