Installation af ladeboks hjemme – en nem guide

Installation af ladeboks hjemme – en nem guide

Guide til installation af hjemmelader

Installation af en ladeboks hjemme er blevet en nødvendighed for mange ejere af elbiler og plugin-hybrider. En privat ladeboks giver dig fleksibiliteten til at oplade din bil, når det passer dig – ofte om natten, hvor elpriserne er lavest. I denne blog forklarer vi alt, hvad du skal vide om installation af en ladeboks i hjemmet.

Hvem skal installere din ladeboks?

Når du bor i en bolig med egen indkørsel, er det som regel en enkel proces at få installeret en ladestander. Det er dog vigtigt, at installationen udføres af en autoriseret elektriker. Elektrikeren sikrer, at ladestander monteres korrekt og overholder alle gældende lovkrav. Dette er afgørende for både sikkerheden og effektiviteten af din opladningsløsning.

En standardinstallation inkluderer typisk følgende:

  • Montering af ladeboksen
  • Kabelføring til eltavlen
  • Fejlstrømssikring
  • Oprettelse af en ny gruppe i eltavlen

Hos mange udbydere kan du købe ladeboks og installation som en samlet pakke, hvilket gør hele processen nemmere og mere overskuelig.

Hvor lang tid tager installationen?

En standardinstallation af en ladeboks tager normalt mellem 3 og 5 timer. Under installationen vil strømmen i din husstand være midlertidigt afbrudt. Elektrikeren kan være nødt til at bore huller i husets ydervægge for at føre kabler fra eltavlen indendørs til ladeboksen udenfor. Bemærk, at murerarbejde til reparation af disse huller ikke er en del af standardinstallationen.

For at undgå forsinkelser bør du bestille installationen i god tid, især hvis der er leveringstid på udstyr eller elektrikertjenester.

Hvad koster det at installere en ladeboks?

Selvom mange installationer kan klares med en standardløsning, kan der opstå ekstraomkostninger afhængigt af dine specifikke forhold. Her er nogle typiske scenarier, der kan medføre ekstraudgifter:

Gravearbejde og længere kabeltræk

En standardinstallation omfatter normalt op til 10-15 meter kabel. Hvis kabellængden overstiger dette, eller hvis der skal graves for at føre kablet fra huset til f.eks. en carport, vil dette koste ekstra. Gravearbejde og yderligere kabeltræk kan typisk koste omkring 4.500 kr. Du kan dog spare penge ved selv at udføre gravearbejdet.

Installation af jordspyd

I ca. 20% af tilfældene kræves der et jordspyd for at sikre korrekt jordforbindelse ved opladning af elbiler. Dette kan koste omkring 1.500 kr. Behovet for et jordspyd afgøres af elektrikeren under installationen.

Fejlstrømsrelæ og eltavle

Ladeboksen skal have sin egen gruppe i eltavlen med et fejlstrømsrelæ (Type A), hvilket er inkluderet i standardinstallationen. Nogle ladebokse kræver dog et Type B-relæ, som medfører en ekstraudgift. Spørg din leverandør, om dette er nødvendigt for din ladeboks.

I huse med en mindre eltavle kan det være nødvendigt at udvide tavlen. Priserne varierer fra 500 til 6.000 kr., afhængig af omfanget af udvidelsen.

Konklusion: Din vej til nem opladning derhjemme

At installere en ladeboks derhjemme er en smart investering, der giver dig fleksibiliteten til at oplade din elbil eller plugin-hybrid, når det passer dig bedst.

Selvom installationen ofte kan klares uden større problemer, er det vigtigt at være opmærksom på mulige ekstraomkostninger. Ved at planlægge installationen i god tid og samarbejde med en autoriseret elektriker sikrer du, at din ladeboks fungerer effektivt og sikkert i mange år frem.

Tilbage til blog
  • Guide til opladning

    Få svar på dine spørgsmål om opladning af elbil. Herunder batteriopladning, samt daglig brug.

    Læs mere her 
  • FAQ - køb af ladeløsning

    Se de oftest stillede spørgsmål fra kunder samt svar.

    Læs mere her 
  • Tjekliste - vælg ladeboks

    Se tjekliste for valg af ladeløsning. 10 råd til dig, som søger en ny ladeløsning.

    Læs mere her