Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?

Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?

Undrer du dig også over opladningstiden?

Når man overvejer at skifte til en elbil, er et af de mest almindelige spørgsmål: "Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?"

Svaret er ikke helt enkelt, da det afhænger af flere faktorer, herunder bilens batteristørrelse, opladningsstationens kapacitet, og den aktuelle ladestandard.

Opladning kan opdeles i: 

1. Batteristørrelse. Elbilens batteristørrelse spiller en afgørende rolle i, hvor lang tid opladningen tager. Batterier måles i kilowatt-timer (kWh), og en større batterikapacitet betyder generelt længere opladningstid. For eksempel vil et batteri på 40 kWh tage kortere tid at oplade end et på 100 kWh, hvis alle andre faktorer er ens.

2. Opladningsstationens kapacitet. Opladningskapaciteten, målt i kW, bestemmer også, hvor hurtigt en elbil kan oplades. Der findes hovedsageligt tre typer opladningsinfrastruktur:

 • Almindelig stikkontakt. Denne metode anvender en standard husholdningsstikkontakt (230V i Danmark) og leverer omkring 2-3 kW. Det er den langsomste opladningsmetode og kan tage mellem 8 til 24 timer for en fuld opladning, afhængigt af batteristørrelsen.

 • Hjemmeoplader eller offentlig ladestation. Tilbyder typisk mellem 7 til 22 kW og kan reducere opladningstiden til 3-8 timer for en fuld opladning. Minimumsopladning er 6A.

 • DC hurtigopladning (offentlig ladestation). Disse stationer kan levere fra 50 kW og op til over 350 kW på de mest avancerede stationer. En hurtigopladningsstation kan oplade en elbil fra 10% til 80% på ca. 20-30 minutter, afhængigt af bilens kapacitet og opladningsstationens effekt. Typisk vil det går hurtigt, når der er lidt strøm på batteriet, og så vil hastigheden falde i takt med, at der kommer mere og mere strøm på. Oplad effektivt mellem 20-80%

3. Den aktuelle ladestandard. Elbilens og opladningsstationens kompatibilitet har også indflydelse på opladningstiden. Forskellige elbiler bruger forskellige stik og opladningsstandarder, som kan påvirke den maksimale opladningshastighed.

For at optimere opladningstiden kan elbilejere investere i en hjemmelader, planlægge længere ture rundt om hurtigopladningsstationer og være opmærksomme på deres elbils specifikke opladningskapacitet og -anbefalinger.

Andre kunder læste også om:

Hvorfor skal man kun oplade sin elbil til 80%?

Hvordan fungerer en ladestander til elbiler?

HomeCharge ladeløsning til private

Tilbage til blog
 • Guide til opladning

  Få svar på dine spørgsmål om opladning af elbil. Herunder batteriopladning, samt daglig brug.

  Læs mere her 
 • FAQ - køb af ladeløsning

  Se de oftest stillede spørgsmål fra kunder samt svar.

  Læs mere her 
 • Tjekliste - vælg ladeboks

  Se tjekliste for valg af ladeløsning. 10 råd til dig, som søger en ny ladeløsning.

  Læs mere her