Zaptec Go ladestik sættes i, front

Hvorfor er rækkevidden ringere om vinteren?

Rækkevidden af elbiler er typisk lavere om vinteren på grund af flere faktorer, herunder brugen af bilens varmesystem, lavere batterieffektivitet ved koldere temperaturer, og øget rullemodstand. Forståelse af disse faktorer kan hjælpe ejere af elbiler til bedre at planlægge og optimere deres køretøjs anvendelse i de koldere måneder.

Brug af varmesystemet

 Den mest betydelige faktor, der påvirker rækkevidden om vinteren, er brugen af bilens varmesystem. I modsætning til forbrændingsmotorer, der kan udnytte spildvarme til at varme kabinen, skal elbiler bruge værdifuld batterienergi til at generere varme. Dette øger energiforbruget betydeligt. Moderne elbiler tilbyder dog varmepumpeteknologi, som er mere energieffektiv end traditionelle elektriske varmeapparater, men selv med denne teknologi er der stadig et øget energiforbrug om vinteren.

Lavere batterieffektivitet

Batterier fungerer bedst ved moderate temperaturer. Når temperaturen falder, falder batteriernes evne til at holde og afgive energi. Dette skyldes hovedsageligt en reduktion i den interne kemiske aktivitet i batteriet, hvilket gør det sværere for batteriet at oplade og levere strøm. Denne effektivitetsnedgang betyder, at en større del af batteriets kapacitet er nødvendig for at opnå de samme resultater som under varmere forhold.

Øget rullemodstand og luftmodstand

Koldere temperaturer kan også føre til højere rullemodstand fra dækkene, især hvis de ikke er designet til lave temperaturer. Dette øger energiforbruget yderligere. Desuden kan "tykkere" luft om vinteren øge luftmodstanden, hvilket også bidrager til lavere effektivitet.

Optimering af rækkevidden om vinteren

Ejere af elbiler kan optimere elbilens rækkevidde om vinteren. For eksempel:

 • Forvarme køretøjet mens det stadig er tilsluttet opladeren, for at reducere behovet for batterienergi til opvarmning af kabinen.
 • Sikre korrekt dæktryk og anvendelse af vinterdæk, der er optimeret til lave temperaturer.
 • Planlægge ruter med omhu og udnytte regenerativ bremsning så effektivt som muligt.
Tilbage til blog
 • Guide til opladning

  Få svar på dine spørgsmål om opladning af elbil. Herunder batteriopladning, samt daglig brug.

  Læs mere her 
 • FAQ - køb af ladeløsning

  Se de oftest stillede spørgsmål fra kunder samt svar.

  Læs mere her 
 • Tjekliste - vælg ladeboks

  Se tjekliste for valg af ladeløsning. 10 råd til dig, som søger en ny ladeløsning.

  Læs mere her